Čajová miska zhong, gaiwan, čcha wan nebo také čung
![Čajová miska zhong, gaiwan, čcha wan nebo také čung](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/7/6/767ba0f0bca2556eba26baf9e9f39a14-zeleny-caj-gaiwan-misky.jpg)
Gaiwan patří k rozšířeným a tradičním čajovým proprietám k louhování čajových lístků. Ideální je k degustaci čaje nebo k přípravě čaje pro méně osob. Gaiwan je pojmenování pro čajovou misku s pokličkou a jeho používání se rozšířilo v dobách vlády dynastie Čching. Často se také pojmenovává jako zhong (čung).
Střípky z historie gaiwanu
Předchůdcem gaiwanu byla miska chawan, kterou asi nejlépe vystihuje popis slavného čajového mistra Lu Yu: „Tato zvláštní miska musela být dostatečně velká, aby pojala všechny nástroje a činnosti spojené s přípravou čaje, a zároveň dostatečně malá, aby se dala pohodlně držet v rukou během popíjení.“ K přechodu od chawanu ke gaiwanu došlo za vlády dynastie Ming a dále za vlády dynastie Qing byl gaiwan uznám za oficiální císařskou nádobu určenou k popíjení čaje.
Z čeho se gaiwan skládá?
Gaiwan se skládá z celkem tří částí – talířek (tuo), miska (wan) a víčko (gai). Podstata talířku je jasná a jde o snazší přenášení misky plné horké vody a také o higiencké důvody, kdy se misky dotýkal až ten, kdo z ní popíjel čajový nálev (pozn. původně se čaj pil přímo z misky a nikam se nesléval). Miska gaiwanu má ode dna se rozšiřující tvar, což způsobuje rychlejší ochlazování nálevu a vytváří větší aromatickou plochu. Rozšiřující se tvar vychází také z původního určení gaiwanu na zelené čaje nebo světlé oolongy (charakteristické velkými listy, které neproklouzávali z nálevu do úst), které se louhovali v chladnější vodě. Víčko je spíše novodobou záležitostí zabraňující unikání čajového aroma a zároveň slouží jako sítko, skrz které můžeme čaj usrkávat nebo slít do jiné misky. Gaiwany jsou nejčastěji vyráběné z porcelánu, skla, keramiky nebo yixingské kameniny.
Příprava čaje ve zhongu
Práci se zhongem zvládne každý, ačkoliv někomu se tento způsob přípravy může zdát z počátku složitý a nepraktický. Vše je však pouze otázkou praxe a samozřejmě také správného výběru (můžeme si např. vybrat gaiwan s několika malými dírkami ve víčku namísto gaiwanu, kde musíme víčko pro slití nálevu držet lehce odklopené).
- Gaiwan si nejdříve předehřejeme trochou vroucí vody (tento krok můžete klidně vynechat).
- Nasypte do gaiwanu přiměřené množství čaje (malou čajovou lžičku, cca 3 gramy nebo podle vlastních preferencí). Pokud jste gaiwan vyhřáli, přiklopte lístky víčkem a po chvilce k nim přivoňte.
- Následně zalijte lístky horkou vodou. Teplotu určíme podle druhu čaje, u zelených čajů bychom se měli pohybovat v rozmezí 70 až 85 °C. Vodu lijte po stěně gaiwanu tak, aby se lístky zvířily.
- Pokud připravujete oolong čaj, nechte lístky louhovat maximálně 30 vteřin a nálev slijte – jedná se nultý nálev, který lístky opláchne a zvláční.
- Dobu louhování uzpůsobte svým preferencím. Zhruba od třetího nálevu (u vícenálevových čajů) lijte vodu doprostřed gaiwanu, čímž narušíme vrstvu čajových lístků.
- Během louhování můžete občas pokličku nadzvednout, přivonět si a zároveň hranou pokličky čaj rozmíchat.
- Velmi jemné zelené nebo bíle čaje se doporučuje louhovat bez pokličky.
- Nálev můžete buď slít do misky (příp. sléváčku) nebo rovnou popíjet z gaiwanu.
Doporučené produkty9
![Gong fu souprava Hua - Květy](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/d/9/d994511c8f4be01b2287435a48e6f378-3920c.jpg)
Gong fu souprava Hua - Květy
![Polozelený čaj Formosa Bao Zhong Oolong (Pao Čung) - 150 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/d/c/dc5051da03aaacfc0d87a976644bd4be-100813005.jpg)
![Polozelený čaj Formosa Bao Zhong Oolong (Pao Čung) - 150 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/2/4/2488589dd6785dd665985710bbe006d7-2147a.jpg)
Polozelený čaj Formosa Bao Zhong Oolong (Pao Čung) - 150 g
![Gong fu souprava Tuándui - Koně](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/1/c/1c0d6b6ab3a711a7a07c073fe1b207b6-3920b.jpg)
Gong fu souprava Tuándui - Koně
![Gong fu souprava Zhu Ye - Bambus](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/6/1/61599e7d03ffa4a39a78c2a5a76b5077-3920e.jpg)
Gong fu souprava Zhu Ye - Bambus
![Polozelený čaj Formosa Shui Hsien (Vodní víla) - 75 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/3/3/33b65580942e7a38e85fb9258f1ec279-100180300-1.jpg)
![Polozelený čaj Formosa Shui Hsien (Vodní víla) - 75 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/d/0/d02371fb1d207110314cea0edcf7aa90-2114a.jpg)
Polozelený čaj Formosa Shui Hsien (Vodní víla) - 75 g
![Obrázek (9586) Obrázek (9586)](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/2/1/213209f7a502b2135fce9fe009792e72-3628cn.jpg)
![Cestovní keramická souprava Xiang - bílá](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/b/f/bf719f7a4b5e65ea7793846437e066e3-3628cn-1.jpg)
Cestovní keramická souprava Xiang - bílá
![Cestovní keramická souprava Xiang - bílá, II. jakost](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/4/0/40d2a220e0799ef2f0289bfabfa5da99-3628cn-b.jpg)
![Cestovní keramická souprava Xiang - bílá, II. jakost](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/b/f/bf719f7a4b5e65ea7793846437e066e3-3628cn-1.jpg)
Cestovní keramická souprava Xiang - bílá, II. jakost
![Gong fu souprava Long - Drak](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/3/a/3af11a90802771db6e9e3333e051b273-3920d.jpg)
Gong fu souprava Long - Drak
![Gong fu souprava Yi Wa 12 ti dílná](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/3/c/3c193def4cd6fff4acc10c563c963f75-6563-1.jpg)
![Gong fu souprava Yi Wa 12 ti dílná](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/d/3/d3c348484337f81200fd09c60889f0ff-6563-3.jpg)