Příprava čínských bílých čajů
Bílé čaje patří k velmi oblíbené sortě čajů – což je dáno jak spektrem jemných, lahodných chutí s různě intenzivní paletou sladkých a ovocných tónů, tak skvělým poměrem mezi cenou a výkonem, nízkokofeinovým zástupcem a také několika legendami vykreslujícími původ čaje a jeho názvu. Níže vám představíme tři zástupce sorty bílých čajů spolu s návodem na jejich přípravu – čaj Bai Hao Yin Zhen, Bai Mu Dan a Shou Mei.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Shou mei (Šou mej) – Obočí dlouhého věku, Starcovo obočí
Shou Mei neboli také Starcovo obočí či Obočí dlouhověkosti pochází z kultivaru čajovníku Fu Ding, Zheng He Da Bai a Da Hao, a to po sběru pupenů a lístků pro čaje uvedené níže. Sbírá se třetí a čtvrtý list, celá směs může obsahovat také malé procento přidaných tipsů (vrcholových výhonků). Mezi bílými čaji bývá tento oblíbený pro svoji výraznější chuť a malé množství kofeinu, které dělá z tohoto čaje favorita k popíjení v pozdějších hodinách beze strachu z velkého nabuzení. Je také vhodný k tvoření čajových směsí. Čaj se připravuje na jeden až dva nálevy. Možno připravit ve zhongu.
Příprava čaje v konvičce:
Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev: voda o teplotě 90°C, louhujeme cca 3 minuty.
Druhý nálev: voda o teplotě 95°C, louhujeme 4 až 5 minut.
Pai Mu Tan (Paj-mu tan) – Bílá pivoňka, White Peony
Čaj se skutečně výborným poměrem mezi cenou a chutí, vůní a počtem nálevů. Čajové lístky se pro tento čaj sklízí z kultivarů Fu Ding, Zheng He Da Bai a Shui Xian neboli Narcissus. Jedná se o vrcholový tips a dva k němu přilehlé lístky. Na základě třídy čaje se mění také obsah pupenů, kdy čím vyšší počet pupenů, tím vyšší třída čaje a jemnější chuť blížící se čaji Bai Hao Yin Zhen. Přítomnost tipsů a mladších lístků již dává více osvěžující a povzbuzující nálev plný jemných a lahodně sladkých chutí. Čaj lze připravit na 2 až 3 nálevy. Možno připravit také ve zhongu.
Příprava čaje v konvičce:
Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev: voda o teplotě 80°C, louhujeme cca 3 minuty.
Druhý nálev: voda o teplotě 90°C, louhujeme cca 3 minuty.
Třetí nálev: voda o teplotě 95 až 100°C, louhujeme cca 5 minut.
Vyzkoušejte také následující přípravu:
Rozdíl je v tom, že čaj před prvním zalitím prolijeme bez louhování asi 60°C teplou vodou. Potom zaléváme 80°C na 7 až 11 minut. Druhý nálev 90°C na stejnou dobu. Dobu upravujeme dle požadované síly, které chceme dosáhnout.
Bai Hao Yin Zhen (Paj Chao Jin Čen) – China Yin Zhen, Stříbrné jehly
Jeden z deseti neslavnějších čínských čajů, pro jehož výrobu se používají pouze vrcholové nerozvinuté listové výhonky, tzv. tipsy. Chuť čaje je tak velmi delikátní, jemná a lehce nasládlá s ovocnými smetanovými poznámkami. Protože je čaj plný masitých a bohatě ochmýřených tipsů, přináší velký povzbuzující účinek. Čaj lze připravit na tři nálevy. Možno připravit také ve zhongu.
Příprava čaje v konvičce:
Množství čaje: čtyři polévkové lžíce na 5 dcl.
První nálev: voda o teplotě 90°C, louhujeme 2 až 3 minuty.
Druhý nálev: voda o teplotě 95°C, louhujeme cca 3 minuty.
Třetí nálev: voda o teplotě 95 až 100°C, louhujeme 5 a více minut (podle chuti).