Proč používat kalabasu a co to vlastně je?
Kalabasa je tradiční nádoba na pití Yerba Maté. Obvykle bývá vyrobená z vydlabané a vysušené tykve rostliny CALABASH (tropická popínavá rostlina z čeledi brukvovitých), takže je lehká a skladná. Název tak odkazuje nejen na rostlinu ale i na nádobu, která se z ní vyrábí. Do Jižní Ameriky se dostala sice až s přistěhovalci, ale zdomácněla. Její plody se tvarem podobají hruškám, nebo kuželkám. Dají se použít i na přípravu pokrmů a chutnají snad podobně jako cuketa. Po vysušení plodu získává vnější slupka na tvrdosti, zatímco vnitřek zůstane dutý. A pro místní má mnohá použití (hudební nástroje, nádoby, misky).
Nápoj a jeho nádoba
Lístky cesmíny paraguayské, ze kterých se nápoj připravuje, se sypou přímo do kalabasy. Aby se mok snadněji pil a aby lístky při pití nelezly do úst, používá se tzv. BOMBILLA. To je vlastně brčko se sítkem na konci, to zabrání nasátí lístků a usnadní konzumaci. Je to skvělý vynález, který celý problém elegantně řeší. Většinou se dnes bombila prodává kovová, ale původně se vyráběla z rákosu nebo bambusu, i s touto variantou se na trhu setkáte. Kalabasu s maté jednoduše stále doléváte horkou vodou a pijete alespoň tedy to té doby, než se vytratí všechna chuť.
Kromě tradičních tykvových kalabas existují i dřevěné, keramické či kovové. Každá z nich má své přednosti. Přírodní (tykvová či dřevěná) dává nápoji další chuťový rozměr, umocňuje jej. Mohli bychom to přirovnat například k přípravě čaje v tradiční yixingské čajové konvičce. Čím déle se používá, tím lepší chuť má nápoj v ní podávaný. Velmi zajímavou přírodní variantou kalabasy je ta, jež se vyrábí ze dřeva PALO SANTO. Je to strom s vonnou dřevinou a pro původní obyvatele Jižní Ameriky byl posvátný. Při pití jeho vůně prostupuje Yerba Maté a dělá z něj opravdový požitek smyslů.
Používání tradiční nádoby má také hlubší kulturní význam. Ale musíte se o ni starat. Tykvička je náročná na údržbu a před prvním použitím se musí řádně připravit, pokud by někdo tento krok podcenil, zážitek z pití Yerba Maté by nebyl nic příjemného. Po každém použití se musí vymýt čistou vodou bez mycích prostředků, důkladně osušit a nechat vyschnout, jinak by mohla zplesnivět, a to by znemožnilo její další použití. V tykvové nebo dřevěné kalabase nikdy nesmí zůstávat zbytky lístků z nálevu. Šetrná péče však zajistí, že vydrží dlouho a stane se součástí vašeho života.
Pití z přírodní kalabasy je sice skvělý zážitek, ale nehodí se pro každého. Jestli máte hlavu v oblacích, nechcete se pouštět do podobného projektu, nebo prostě máte jen málo času a zapomínali byste se o ni starat, bude pro vás mnohem lepší volbou nádoba keramická. Sleduje tvar i charakter přírodního vzoru a někdy je na první pohled od přírodní kalabasy k nerozeznání. Avšak péče o ni je zanedbatelná. Keramika je rovněž přírodní materiál, který je více než vhodný k uchovávání a ke konzumaci nápojů. Výborně udržuje teplo, takže nápoj v našich klimatických podmínkách zůstane déle horký. Velmi snadno se udržuje a má delší životnost. Navíc v našem podnebí se tykvičky Calabash pěstovat nedají, zatímco keramika má u nás bohatou tradici.
Maté vs. káva
Atributem moderního člověka žijícího ve městě se stala káva. Kávu pro domácí přípravu koupíte v každých potravinách, poměrně slušné kapučíno dostanete na každé benzinové pumpě, dokonce i nákupní řetězce nabízejí pro své zákazníky automaty s levnou a vcelku obstojnou kávou. Káva je k mání v každém podniku, který nabízí gastronomii i rychlé občerstvení. Kávu je možné vzít si s sebou do auta, na kolo, na výlet do batohu, prostě všude. Její obliba se netýká pouze chuti, ale především toho, že ji lidé chápou jako univerzální životabudič, a to díky vysokému obsahu kofeinu. Ale její zvýšená konzumace s sebou nese některá zdravotní omezení a rizika.
Pojďte vyzkoušet jiný přírodní kofeinový stimulant, který dokáže povzbudit vaši mysl, zahnat ospalost a dodat energii. Jmenuje se Yerba Maté. Tento tradiční nápoj původem z Jižní Ameriky svou chutí připomíná zemitý lehce nahořklý čaj. Pití Yerba Maté je téměř nemyslitelné bez tradiční nádoby s brčkem, z níž se již stovky let pije. Byl by to skutečně hřích ochudit se o komplexní zážitek a nalít si jej do obyčejného hrnečku, ne nepodobný tomu, jako kdybyste pili osmnáctiletou whisky z plastového kelímku.
Ne každému bude tento nápoj vyhovovat, třeba jen proto, že je náročnější na přípravu než káva. Ale pití Yerba Maté je v souladu se současnou filozofií SLOW FOOD, která nás nabádá k tomu trochu zpomalit a udělat si čas na vychutnávání jídla a pití, tak, abychom si jej skutečně užili se vším, co k tomu patří. Na rozdíl od kávy lze Yerba Maté pít celý den, skvěle vám tak pomůže udržet si energii a bdělost.