Taiwan – vysokohorský čaj, Alishan a kultivar TTES#18
Když se mluví o čaji z Tchaj-wanu, nejčastěji se nám asociují pojmy oolong, vysokohorský oolong nebo třeba čaje Dong Ding a Oriental Beauty. Jedná se o sorty a čaje typické pro tento ostrov a také o čaje celosvětově oceňované. Vysokohorské čaje patří v čajovém světě k poměrně nové záležitosti, které předcházel proslavený oolong Dong Ding pěstovaný v nadmořské výšce do 1000 metrů. Stejně tak nové a zároveň velmi poutavé jsou černý a bílý čaj z kultivaru TTES#18.
Vznik vysokohorského čaje
Pojem High Mountain Tea neboli vysokohorský čaj označuje čaje pěstované v nadmořské výšce nad 1000 metrů a zrodil se s počátkem pěstování čaje v okolí vesnice Shizhuo. O pěstování v této oblasti se zasloužila vláda Tchaj-wanu, která povzbudila místní obyvatele k pěstování čaje a spolu s tím financovala výzkum. Ukázalo se to jako výborné rozhodnutí, neboť pozitivní výsledky měly významný dopad na tchajwanský čajový průmysl – vznikl vysokohorský čaj a spolu s tím množství čajových zahrad situovaných ve vyšších a vyšších nadmořských výškách (např. Yushan, Lishan, Shanlinxi nebo Wushe). Na straně druhé množství nízko položených zahrad zaniklo buď úplně nebo začalo produkovat jiné suroviny.
Vliv nadmořské výšky na kvalitu čaje
Vyšší nadmořská výška produkuje plnější čaje s vyšší koncentrací aromatických látek. Je to způsobeno řidším vzduchem, nižší teplotou, méně hodinami slunečního svitu a přetrvávajícími mlhami, což vede k pomalejšímu růstu čajových listů, které v sobě koncentrují živiny za vzniku komplexního a bohatého charakteru čaje. To všechno jde ruku v ruce s na živiny bohatou půdou a čerstvou horskou vodou. Důkazem o vysoké kvalitě těchto čajů jsou soutěže, kde se pravidelně umísťují na těch nejlepších místech. Zajímavostí je, že vysokohorské čaje se obvykle sbírají pouze dvakrát do roka v červnu a říjnu ala „jarní“ a „zimní“ sklizeň.
Vysokohorský oolong Alishan
Pokud se bavíme o území Alishanu, nejedna osoba se domnívá, že se jedná o jedinou horu obklopenou čajovými plantážemi. Jedná se však o hornatou oblast s cca 25 vrcholy s nadmořskou výškou nad 2000 metrů, z nichž nejvyšší je hora Datashan (2663 metrů). Většina Alishanů se produkuje v okolí vesnic Shizhuo a Meishan.
Nejčastěji používaný kultivar pro výrobu Alishanu je Jin Xuan neboli také Golden Lily – typický neuvěřitelnou rostlinnou chutí a mléčnými a krémovými prvky. Druhým používaným kultivarem je Qingxin – více odvážný, sladší, ovocnější a květinovější. Při pečení lístků těchto kultivarů vzniká příjemná toastová příchuť / aroma.
Vznik kultivaru TTES#18 a černého a bílého čaje Red Jade
Historie černého čaje spadá k období, kdy spadalo území Tchaj-wanu pod Japonskou vládu. Ti zde začali s produkcí černého čaje a založili čajový výzkumný institut (Tea Research Institute). Činnost institutu se ukázala jako velmi prospěšná a významná pro tchajwanský čajový průmysl – vyjma podpory výroby vzniklo mnoho hybridů, které dosáhly mezinárodního uznání a jsou již pěstovány také v jiných zemích.
Tchajwanský čajový keř
Na Tchaj-wanu se nachází údajně původní tchajwanská čajová rostlina, tzv. varieta formosinensis. Kultivar TTES#18 vznikl křížením této původní rostliny s čajovým kultivarem z Barmy. Těm, kterým se příliš nezamlouvalo označení TTES#18 , pojmenovali výsledný čaj Red Jade nebo Ruby Red, což se překládá jako Červený nefrit. Na základě některých informací jsou většina výrobců tohoto čaje rodinné farmy s malou produkcí. Co však ztrácejí na množství, dohání na možnosti měnit detaily zpracování lístků podle měnících se podmínek každé sklizně = kvalitní a precizně zpracovaný černý čaj.
Chuť čajů Red Jade Black a Red Jade White
Red Jade může evokovat svojí pronikavostí Cejlon, kořeněností Darjeeling a plností čínský Keemun, a přesto se jedná o osobitý těžko zaměnitelný druh čaje. Mnozí v něm nachází, vyjma složitých květinových a bylinných tónů, chutě připomínající mátu, eukalyptus nebo skořici. Bílá varianta tohoto čaje pochází ze stejného kultivaru, avšak při zpracování zde neprobíhá oxidace. Připomíná v sobě silné chutě a aromata černých čajů – ve sladce pikantním nálevu světle žluté barvy ucítíte dřevité a eukalyptové prvky prolínající se s květinovými a krémovými tóny a exotickým ovocem.