Kritéria pro výběr čaje

Čaj se dělí podle širokého spektra vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování čajových lístků, velikosti a kvalitě čajových listů nebo období sklizně.
Podle země původu
Čaj se pěstuje v širokém zeměpisném pásmu, což je umožněno přizpůsobivostí této rostliny a jejími vcelku skromnými nároky na půdu a podnebí. To také umožnilo pěstovat čaj nejen v tropických nížinách, ale také v nadmořské výšce nad 2000 metrů.
Asie: Bangladéš, Cejlon (Srí Lanka), Indie, Čína, Indonésie, Írán, Japonsko, Malajsie, Nepál, Rusko, Sikkim, Taiwan, Turecko, Vietnam.
Afrika: Burundi, Jihoafrická republika, Kamerun, Keňa, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mosambik, Réunion, Rwanda, Seychely, Tanzanie, Zair, Zambie, Zimbabwe.
Austrálie a Oceánie: Austrálie, Papua - Nová Guinea, Tasmánie, Jáva.
Jižní Amerika: Argentina, Brazílie, Ekvádor, Peru.
V některých zemích se pak čaj dělí ještě podle oblastí, jako je např. Darjeeling a Ásám v Indii. Na čajích lepší sorty se uvádí i plantáž, na niž byl čaj vypěstován.
Podle kvality listu
Tajemství dobré jakosti čaje je skryto nejen v oblasti pěstování a odrůdě, ale zejména ve správné a pečlivé sklizni čajových lístků. Na jakosti sebraných listů závisí jakost hotového výrobku. Je velmi důležité čaj sklízet v době, kdy se mladé listy čajovníku začínají právě rozvíjet. Promeškání vhodné doby se rovná téměř katastrofě. Jednotlivé lístky na výhonku čajovníku jsou označovány postupně od vrcholového pupenu.
- Vrchol výhonku, tzv. tips: listové pupeny porostlé stříbřitě bílými chloupky, při fermentačním procesu zlátnou.
- První list, orange pekoe: nejmladší a nejbohatší na cenné látky. Poskytuje spolu se zlatavými výhonky čaje nejvyšších kvalit.
- Druhý list, pekoe: poskytuje dobrý čaj střední jakosti.
- Třetí list, pekoe souchong.
- Čtvrtý list, souchong.
- Pátý list, congou.
Dělení podle velikosti listu
- Čaje celolistové
- Čaje zlomkové
- Čaje drťovité a práškové
- Čaje typu CTC
Podle zpracování
Viz článek Zpracování čajových sort.
Podle doby sklizně
Toto dělení se používá jen velice zřídka, např. v oblasti indického Darjeelingu. First Flush - první jarní sklizeň, probíhá od března do konce dubna. Second Flush - druhá sklizeň, probíhá od května do června. First Flush a Second Flush jsou mezi znalci čaje považovány jako nejlepší. Dále je také monzunová sklizeň, podzimní sklizeň nebo sklizen mezi sklizněmi (in-between flush).
Podle výrobního druhu
Z výrobního hlediska se čaje označují zkratkami, které vyjadřují kvalitu listů. Dále se dělí dle velikosti lístků, tedy stupně sítování.
- Listový čaj – ortodoxní způsob výroby, tvoří kolem 2% světové produkce.
- GT - Golden Tips - čaj z Darjeelingu a Assamu, bez chuti, jen čisté vrchní lístky. Tento čaj se často používá k optickému vylepšení čajových směsí.
- SFTGFOP - Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – čaj s velkým podílem listových výhonků, často původem z vysokohorských čajovníků, zpracovaný s výjimečnou péčí z nejkvalitnějších lístků.
- FTGFOP - Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – vysoce kvalitní druh typ čaje, rovnoměrně zpracované lístky, značné množství vrcholových listových pupenů.
- TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – hlavní druh čaje z Darjeelingu a Assamu.
- GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe – špičkový druh čaje z plantáží v Keni. V Assamu a Darjeelingu je méně běžný.
- FOP - Flowery Orange Pekoe – druhá sorta listového čaje v Assamu, Dooarsu a Bangladéši. Špičkový druh čaje v Číně. Má dlouhý list a málo vrcholových listových pupenů.
- OP - Orange Pekoe – hlavní druh čaje na Cejlonu a Jávě. Převažuje dlouhý vláknitý list bez vrcholových listů.
- PS, S - Pekoe Souchong, Souchong – čaje z méně kvalitních lístků nepříliš vysoké kvality.
Zlomkový čaj – vyrábí se technologií CTC (drcení, trhání, rolování) nebo drcením neprosítovaných, příliš velkých čajových lístků.
- TGFBOP - Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe – nejjemnější typ tohoto čaje, pěstuje se v Darjeelingu a částečně v Ásámu. Má vysoký obsah vrcholových tipsů.
- GFBOP - Golden Flowery Broken Orange pekoe – vyrábí se hlavně v Ássámu jako špičkový čaj tohoto typu. Čaj této kvality pochází také z Keni.
- FBOP - Flowery Broken Orange Pekoe – hrubší Pekoe s ojedinělými vrcholovými lístky pocházející z Assamu, Cejlonu, Indonésie, Číny i Bangladéše. V jižní Americe je to hrubý, černý Broken. V Jižní Indii je čaj typu Pekoe označován jako FBOP.
- BOP - Broken Orange Pekoe – hlavní druh zlomkového čaje na Cejlonu, v jižní Indii, na Jávě a v Číně. Dále jsou to čaje vyráběné metodou CTC v Assamu a Bangladéši. Silný nálev.
- BOP 1 – v nízko položených oblastech Ceylonu čaj typu Leafy Broken (listový zlomkový), v horách nejlepší Broken (speciálně v oblasti Uva), na Sumatře černý Broken s ojedinělými vrcholovými listy.
- BT - Broken Tea – pochází ze Sumatry, Ceylonu, částečně z jižní Indie. Většinou má černý otevřený masitý list, dosti jemný.
- BPS - Broken Pekoe Souchong – označení pro Pekoe z Darjeelingu a z Ásámu.
Čajová drť - Fanings – jedná se o jemný propad sítem po vyfoukání prachu a nečistot u CTC. Používá se zejména u čajů sáčkových.
- BOPF - Broken Orange Pekoe Fanings – hlavní druh na Cejlonu, v Indonésii, jižní Indii, Keni, Mosambiku, Bangladéši a v Číně. Je to čaj s černými rovnoměrnými listy, bez vrcholových listů. V Indonésii je to jemný zlomkovitý BOP.
- TGFOF - Tippy Golden Flowery Orange Fanings
- GFOF - Golden Flowery Orange Fanings – nejjemnější druh čaje v Darjeelingu určený k výrobě čajových sáčků.
- FOF - Flowery Orange Fanings – často je vyráběn v Ásámu, Dooarsu a v Bangladéši. Velikost lístků dosahuje částečně malých zlomkových čajů.
- OF - Orange Fanings – pochází ze severní Indie, částečně také z Afriky a Jižní Ameriky.
Čajový prach - Dust – jemný čajový prach, získaný po prosítování. Zpracovává se na čaj cihlový nebo deskový.
- PD - Pekoe Dust – pochází z Assamu, jižní Indie, Bangladéši, Keni, Tanzanie a Malawi. Jde o špičkový druh čaje typu Dust. Jednotná velikost listů, velmi silně barvící čaj.
- D – Dust
- Off-Grades – druhy čaje vyřazené z kvalitní produkce.
Další zkratky
-
- Cl. – listy pocházející z klonovaných čajovníků.
- Ex. – označuje zvláštní kvalitu, bývá udáván i s číslem, což označuje lot koupený přímo z plantáže.
- Sp. – Special
- I – Imperial
- Muskatel, Musk – označení kvality muskatelových čaje
- DJ + číslo – udává registrovanou várku čajů z Darjeelingu
- OR + číslo – udává registrovanou várku čajů z Assámu
- SK + číslo – udává registrovanou várku čajů ze Sikkimu
- FF – první sklizeň (first flush)
- SF – druhá sklizeň (second flush).
- AF – podzimní sklizeň (autumn flush).
- Std. + číslo – čínský kvalitativní standard čajů (nižší číslo odpovídá vyšší kvalitě).
Doporučené produkty10


Černý čaj China Anhui Keemun Hao Ya - 50 g Premium Selection


Zelený aromatizovaný čaj Vánoční zvonky - 200 g


Směs Tuareg


Černý aromatizovaný čaj Borůvkový Black


Černý čaj Gunpowder Black Pearl


Zelený aromatizovaný čaj China Sencha Ovocná zahrada


Zelený aromatizovaný čaj Sencha Maharádža of Radžastan


Černý aromatizovaný čaj Černé liči


Černý aromatizovaný čaj Irish Cream

