Maté bývá popíjeno ze zvláštní, pro tento nápoj speciálně určené nádoby zvané “kalabasa“ a kovové nebo bambusové trubičky na konci opatřené sítkem zvané “bombilla". I když ortodoxní příznivci tohoto nápoje jej neochucují, velice dobré je s karamelem, vanilkovým cukrem, citrónovou šťávou a jinými dochucovadly. Vychutnejte si tradiční jihoamerické Maté v nádobě k tomu určené. Keramické kalabasy oproti klasickým kalabasám z tykve mají pár výhod a to cenu, snadnost vymytí a stabilitu. Jsou vyráběny z hlíny, která udržuje teplo. Maté pochází z Jižní ameriky a drtivá většina jeho produkce je z Paraguaya, Brazílie a Argentiny. Lístky se sbírají tradičně ručně z divoce rostoucích stromů nebo se pro sběr pěstuji částečně divoce rostoucí stromy za využití zemědělských postupů nebo se provádí čistě zemědělská produkce. Původní stromy Cesmíny, které dorůstají 15 metrů, se na plantážích nechávají růst do maximální výšky kolem 7 metrů. Před zpracováním musí stromy růst 5 až 7 let, až poté je možné lístky zpracovávat. Ty jsou po sklizni blanšírovány, kdy se během nejvýše 3 minut lístky zahřejí a následně ihned zchladí.


Tip na přípravu Yerba Maté bez prachu

Tip na přípravu Yerba Maté bez prachu

Oblíbený povzbuzující a osvěžující nápoj původem z Latinské Ameriky. Připravte si s naším videonávodem Maté ve třech variantách: 1) V kalabase, ze které se popíjí za pomocí brčka zvaného bombilla, 2) v 0,5l konvičce a v 3) ledové variantě ideální do horkých letních dní.