Bombilly a kalabasy - To pravé na pití Maté - Materiál - Kov
Maté bývá popíjeno ze zvláštní, pro tento nápoj speciálně určené nádoby zvané “kalabasa“ a kovové nebo bambusové trubičky na konci opatřené sítkem zvané “bombilla". I když ortodoxní příznivci tohoto nápoje jej neochucují, velice dobré je s karamelem, vanilkovým cukrem, citrónovou šťávou a jinými dochucovadly. Vychutnejte si tradiční jihoamerické Maté v nádobě k tomu určené. Keramické kalabasy oproti klasickým kalabasám z tykve mají pár výhod a to cenu, snadnost vymytí a stabilitu. Jsou vyráběny z hlíny, která udržuje teplo. Maté pochází z Jižní ameriky a drtivá většina jeho produkce je z Paraguaya, Brazílie a Argentiny. Lístky se sbírají tradičně ručně z divoce rostoucích stromů nebo se pro sběr pěstuji částečně divoce rostoucí stromy za využití zemědělských postupů nebo se provádí čistě zemědělská produkce. Původní stromy Cesmíny, které dorůstají 15 metrů, se na plantážích nechávají růst do maximální výšky kolem 7 metrů. Před zpracováním musí stromy růst 5 až 7 let, až poté je možné lístky zpracovávat. Ty jsou po sklizni blanšírovány, kdy se během nejvýše 3 minut lístky zahřejí a následně ihned zchladí.
Bombilla SANTINO s kartáčkem, lomená, stříbrná, bílý dekor, 21 cm
Bombilla SANTINO s kartáčkem, lomená, stříbrná, černý dekor, 21 cm
Příprava kalabasy – tykve na maté k použití
Nevíte, jak připravit kalabasu z tykve k pití maté? V článku popsaný postup se nazývá Currádo a s jeho pomocí kalabasu správně připravíte.
Tip na přípravu Yerba Maté bez prachu
Oblíbený povzbuzující a osvěžující nápoj původem z Latinské Ameriky. Připravte si s naším videonávodem Maté ve třech variantách: 1) V kalabase, ze které se popíjí za pomocí brčka zvaného bombilla, 2) v 0,5l konvičce a v 3) ledové variantě ideální do horkých letních dní.
Yerba Maté - Cesmína paraguyajská, druhy Maté a příprava
Yerba Maté - Cesmína paraguyajská - odkud se tento proslulý a povzbuzením nabitý nápoj vzal a jak se pěstuje? Jaké jsou jeho druhy a jak se Maté připravuje.