Čajová miska zhong, gaiwan, čcha wan nebo také čung

Čajová miska zhong, gaiwan, čcha wan nebo také čung

Co je to gaiwan (zhong) a jak jej používat? Historicky byl gaiwan určený k přípravě velkolistých zelených čajů nebo světlých oolongů. Gaiwan se skládá z celkem tří částí – talířek (tuo), miska (wan) a víčko (gai).


Čajová plantáž

Guricha, Tamaryokucha nebo Kamairicha?

Tamaryokucha a Kamairicha jsou v japonské produkci čaje specifické tím, že kopírují některé čínské pracovní postupy. Oba dva typy čaje vám níže blíže přiblížíme a vysvětlíme historii jejich původu.


Matcha obřad

Japonský čajový obřad

Japonský čajový obřad je tradičním rituálem ovlivněným zen buddhismem, při němž je práškový zelený čaj zvaný matcha obřadně připravován čajovým mistrem a servírován malé skupině hostů.