Gaiwany a zhongy - císařské nádoby na popíjení čaje - Materiál - Keramika
Gaiwan patří k tradičnímu čínskému čajovému náčiní, které bylo svého času uznáno za oficiální císařskou nádobu k popíjení čaje. Ideální je pro přípravu velkolistých a především pak zelených čajů. Ty pro přípravu nevyžadují příliš horkou vodu (neztěžují manipulaci se zhongem) a nepronikají při slévání nebo popíjení do úst. Z naší nabídky si můžete vybrat gaiwany keramické, porcelánové nebo z keramiky z yixingské hlíny, ze které se vyrábí věhlasné konvičky ideální pro přípravu čajů rituálem Gong Fu Cha. Gaiwany se tak dokonale hodí přípravě čaje pro jednoho nebo dva lidi a dokonalé poznávání jeho chutí a vůní. Gaiwan se skládá z celkem tří částí - misky (tuo), talířku (wan) a víčka (gai), které se přidalo až jako poslední a slouží pro udržení aroma čaje a jako sítko při slévání nebo pití hotového nálevu. Pokud si budete vybírat gaiwan podle materiálu, na výběr jsou porcelánové, skleněné keramické nebo yixingové. Gaiwan je ideální nejen v případě, že popíjíte čaj sám, ale také při degustacích čajů, kde chcete čaj poznávat a nechcete připravovat velké množství nálevu.
Keramický Gaiwan s miskou hnědý menší cca 0,2 l
Keramický Gaiwan s miskou černý cca 0,2 l
Set gaiwan s miskou pískový - steklá glazura
Set gaiwan s miskou pískový
Čajová miska zhong, gaiwan, čcha wan nebo také čung
Co je to gaiwan (zhong) a jak jej používat? Historicky byl gaiwan určený k přípravě velkolistých zelených čajů nebo světlých oolongů. Gaiwan se skládá z celkem tří částí – talířek (tuo), miska (wan) a víčko (gai).
Guricha, Tamaryokucha nebo Kamairicha?
Tamaryokucha a Kamairicha jsou v japonské produkci čaje specifické tím, že kopírují některé čínské pracovní postupy. Oba dva typy čaje vám níže blíže přiblížíme a vysvětlíme historii jejich původu.
Japonský čajový obřad
Japonský čajový obřad je tradičním rituálem ovlivněným zen buddhismem, při němž je práškový zelený čaj zvaný matcha obřadně připravován čajovým mistrem a servírován malé skupině hostů.