Bílý čaj China Shou Mee (Obočí dlouhého věku)
Bílý čaj China Shou Mee (Obočí dlouhého věku)
Základní sorta bílého čaje pěstovaného v provincii Fu-ťien. Název se dá přeložit jako Starcovo obočí. Čaj obsahuje jen malé množství kofeinu a dosahuje výraznější ovocné a nasládlé chuti. Více
od 114 Kč
Základní sorta bílého čaje pěstovaného v provincii Fu-ťien. Název se dá přeložit jako Starcovo obočí. Čaj obsahuje jen malé množství kofeinu a dosahuje výraznější ovocné a nasládlé chuti. Více
Varianty3
Gramáž čaje | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
50 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
114 Kč | |||
100 g | Skladem | 169 Kč | |||
1000 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
1 390 Kč |
Varianta bílého čaje vhodná ke každodennímu popíjení. Čaj obsahuje hrubší hnědozelené lístky a několik málo tipsů zjemňujících výraznější charakter čaje. Nálev žluté barvy přináší plnější ovocné tóny, sladkost a bylinné nebo skořicové poznámky. Dobře se páruje např. s některými dezerty, které zesilují ovocnost a sladkost čaje. Pro nízký obsah kofeinu je skvělém společníkem k večernímu čajování. Některé prameny o tomto čaji říkají, že kdysi dávno býval dodáván pouze na císařský dvůr a nejvíce oblíbený byl za vlády dynastie Song (960 až 1279 n.l.).
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev – voda o teplotě 80 až 90°C, louhujeme 3 až 5 minut.
Příprava 3g čaje v 150ml gaiwanu:
- 1. a 2. nálev – voda o teplotě 80°C, louhujeme vždy 20 až 50 vteřin,
- 3. až 5. nálev – voda o teplotě 90 až 95°C, louhujeme 40, 70 a 90 vteřin.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Jeden |
Zpracování čaje | Bílé |
Příprava čínských bílých čajů
Bílé čaje patří k velmi oblíbené sortě čajů. Představíme vám typické zástupce bílých čínských čajů a jejich doporučené návody na přípravu - Shou Mei, Bai Mu Dan a Bai Hao Yin Zhen.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Čínský bílý čaj
V poslední době se do popředí zájmu lidí dostává bílý čaj. Pro svoji chuť a působivé účinky na lidské zdraví bývá často vyhledávaným zbožím na našem trhu. Co je vlastně bílý čaj a odkud pochází?
Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.