Bílý čaj Formosa Red Jade (Hong Yu) White - 75 g
Bílý čaj Formosa Red Jade (Hong Yu) White - 75 g
Vzácný bílý a ručně vyráběný čaj z kultivaru Hong Yu TRES #18. Čaj pochází oblasti Nantou, kde během zpracování lehkou oxidací, která se zasazuje o jemný a chuťově bohatý nálev. Originální balení 75 g. Více
Kód produktu: 101016002Doprava a platba
437 Kč
Vzácný bílý a ručně vyráběný čaj z kultivaru Hong Yu TRES #18. Čaj pochází oblasti Nantou, kde během zpracování lehkou oxidací, která se zasazuje o jemný a chuťově bohatý nálev. Originální balení 75 g. Více
Kód produktu: 101016002Doprava a platba
Kultivar Hong Yu byl vyvinut na Tchaj-wanu při nedávných snahách o oživení produkce černých čajů křížením assámského čajovníku z Barmy a tchajwanského divokého čajovníku. Pro kultivar je typický pronikavý aromatický profil a pikantní charakter s mentolovými a eukalyptovými tóny. Bílá varianta čaje je více jemná a připomíná v sobě silné chutě a aromata černých čajů – ve sladce pikantním nálevu světle žluté barvy ucítíte dřevité a eukalyptové prvky prolínající se s květinovými a krémovými tóny a exotickým ovocem.
Příprava 6g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat přibližně 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 85°C, louhovat 2 až 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 75 g |
---|---|
Balení čaje | Sáček s alu vrstvou bez zipu |
Počet nálevů čaje | Jeden, Tři a více |
Zpracování čaje | Bílé |
Rostlina rodu Camellia - Čajovník čínský
Čajovník čínský je stálezelená rostlina s lesklými a po okraji zoubkovanými listy. Známa je ve dvou primárních varietách: Camellia sinensis varieta sinensis a Camellia Sinensis varieta assamica.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Taiwan – vysokohorský čaj, Alishan a kultivar TTES#18
Když se mluví o čaji z Tchaj-wanu, nejčastěji se nám asociují pojmy oolong, vysokohorský oolong nebo třeba čaj Oriental Beauty. Jedná se o sorty a čaje typické pro tento ostrov a celosvětově oceňované.
Základní zásady přípravy čaje
Abyste si mohli připravit šálek lahodného sypaného čaje, nemusíte být čajovým mistrem. Stačí se řídit několika základními pravidly a zjistíte, že i po ránu si lze rychle připravit nejen sáčkový, ale také kvalitní sypaný čaj.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.