Černý čaj India Assam - Economy Grade
Černý čaj India Assam - Economy Grade
Černý assámský čaj pocházející z variety assamica, což se zasazuje o zcela ojedinělou chuť odlišnou od černých (červených) činských čajů pocházejících z variety sinensis (pozn. Čajovník čínský - Camelia sinensis se obvykle vyskytuje ve dvou varietách, a to Camelia Sinensis var. sinensis a Camelia Sinensis var. assamica, z nichž druhá má přirozeně vyšší obsah kofeinu, větší listy, zvládá nižší nadmořské výšky a ostřejší slunce). Aromatický profil assámských čajů se různí podle konkrétního typu čaje, avšak obecně je popisován jako sladový se silnou a plnou chutí. Mnozí tak tyto čaje považují za sníďanové a dochucují je mlékem.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
- voda o teplotě cca 95°C, louhovat 2 až 4 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Jeden |
Zpracování čaje | Černé (červené) |
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Zpracování čajových sort
Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského.