Černý čaj Japan Kagoshima Akai Ume Red Plum Benifuki
Černý čaj Japan Kagoshima Akai Ume Red Plum Benifuki
Varianty2
Gramáž čaje | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
100 g | Skladem | 430 Kč | |||
1000 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
4 000 Kč |
Japonskou čajovou produkci tvoří z téměř naprosté většiny zelené čaje a černé čaje se v dlouhé čajové tradici prakticky nevyskytují. Až v šedesátých letech dvacátého století začali místní pěstitelé čaje experimentovat se zpracováním černého čaje a hledáním vhodného čajovníku. Jako správná kombinace se ukázalo zkřížení čajovníků z Darjeelingu a Srí Lanky. Výsledkem je unikátní čajovník s vynikajícími vlastnostmi, který se pěstuje v celém japonsku ale především v prefektúře Kagoshima. Chuť čaje je velice vybraná s příjemnými nasládlými ovocnými tóny.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat 2 minuty
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 3 minuty
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Dva |
Zpracování čaje | Černé (červené) |
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Zpracování čajových sort
Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského.