Černý čaj Rize - 50 g
Černý čaj Rize - 50 g
Klasická a nejoblíbenější sorta čaje pro přípravu Rize. V Turecku patří Rize k národnímu nápoji, kde tvoří součást většiny setkání. Balení 50 g v uzavíratelném zipovém sáčku. Více
Kód produktu: 100139001Doprava a platba
46 Kč
Klasická a nejoblíbenější sorta čaje pro přípravu Rize. V Turecku patří Rize k národnímu nápoji, kde tvoří součást většiny setkání. Balení 50 g v uzavíratelném zipovém sáčku. Více
Kód produktu: 100139001Doprava a platba
Ačkoliv se může zdát, že národním nápojem Turecka je káva, upřednosťnují místní setkání nad sklenkou čaje. Čaj zde představuje významný sociální aspekt a dokonce se s ním pojí jedno turecké přísloví: "Sevmek Çay Gibidir Sevilmek Seker Bizim Gibi Garibanlar Çayi Sekersiz", což se dá přeložit jako "Milovat je jako čaj, být milován je jako cukr. Chudí jako my pijí svůj čaj bez cukru."
V Turecku je tento čaj tradičně servírován silný v malých tulipánových skleničkách na talířku spolu s několika kostkami cukru. Čaj se pomalu upijí, což dává vyniknout jeho charakteristické chuti. Nálev má mahagonovou barvu a vydatnou, plnou a lehce natrpklou chuť.
Návod na přípravu čaje Rize:
- na plotně rozpálíme nerezovou konvičku,
- do rožhavené konvičky vsypeme cca 10g Rize na 0,5l vody,
- třepáním s konvičkou čaj pražíme - promícháváme asi minutu,
- následně zalijeme 0,6dcl vody a přibližně 10 minut vaříme,
- podáváme s kostkovým cukrem, cca tři kostky na 1dcl.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 50 g |
---|---|
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
Počet nálevů čaje | Jeden |
Zpracování čaje | Černé (červené) |
Sypané a sáčkové čaje aneb o výhodách, nevýhodách a přípravě čaje
Představíme si několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Rize Çaykur aneb o tureckém čaji Rize
V českých čajovnách patří čaj Rize k velmi oblíbenému nápoji, který poutá nejen svým povzbuzujícím účinkem, ale také mezi čaji specifickou přípravou.
Návod na přípravu tureckého čaje Rize
Ačkoliv se může zdát, že národním nápojem Turecka je káva, upřednostňují místní setkání nad sklenkou čaje a čaj zde představuje významný sociální aspekt. V Turecku je tento čaj tradičně servírován silný, v malých tulipánových skleničkách na talířku, spolu s několika kostkami cukru. Čaj se pomalu upijí, což dává vyniknout jeho charakteristické chuti. Nálev má mahagonovou barvu a vydatnou, plnou a lehce natrpklou chuť.
Čaj pro každou denní dobu
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.
Základní zásady přípravy čaje
Abyste si mohli připravit šálek lahodného sypaného čaje, nemusíte být čajovým mistrem. Stačí se řídit několika základními pravidly a zjistíte, že i po ránu si lze rychle připravit nejen sáčkový, ale také kvalitní sypaný čaj.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.