Polozelený čaj Formosa Jin Xuan Milk Oolong - 75 g
Polozelený čaj Formosa Jin Xuan Milk Oolong - 75 g
Lehce pečený, ručně sbíraný oolong. Nálev čaje má světle žlutou až zlatou barvu. Vůně je mléčná, téměř máslová. Chuť je lehce sladká s jemnými a lahodnými mléčnými tóny a dlouhotrvající dochutí. Originální 75g balení. Design obalu se může lišit. Více
Kód produktu: 100825002Doprava a platba
176 Kč
Lehce pečený, ručně sbíraný oolong. Nálev čaje má světle žlutou až zlatou barvu. Vůně je mléčná, téměř máslová. Chuť je lehce sladká s jemnými a lahodnými mléčnými tóny a dlouhotrvající dochutí. Originální 75g balení. Design obalu se může lišit. Více
Kód produktu: 100825002Doprava a platba
Jin Xuan oolong a Jade oolong byly objeveny v roce 1981 organizací "Tea research and extension station". V tu dobu prováděla TRES experimenty a požádala jednoho farmáře, aby ho pro ně pěstoval. Farmář byl zvědavý, tak začal pěstovat tento čaj bez povolení TRES ve větším množství a zkoušel jej nabídnout lidem. Když se lidé pak napili, ptali se: Co je to za čaj? Jelikož ale farmář neměl žádné informace o čaji, nebyl schopen o půvdu čaje říct cokoliv bližšího. Jedná se o zcela vyjímečný oolong k opakovanému louhování.
Stručná charakteristika čaje:
Barva nálevu: žluto-zlatá
Vůně: smetanová, lehce sladká
Chuť: lahodná, mléčná, květinová, dlouhý aftertaste
Země původu: Nan-tchou, Tchaj-wan
Příprava 8g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 70°C, louhovat přibližně 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat 3 a více minut.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 75 g |
---|---|
Balení čaje | Sáček s alu vrstvou bez zipu |
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Polozelené, Aromatizované |
Rostlina rodu Camellia - Čajovník čínský
Čajovník čínský je stálezelená rostlina s lesklými a po okraji zoubkovanými listy. Známa je ve dvou primárních varietách: Camellia sinensis varieta sinensis a Camellia Sinensis varieta assamica.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Čaj pro každou denní dobu
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.
Taiwan – vysokohorský čaj, Alishan a kultivar TTES#18
Když se mluví o čaji z Tchaj-wanu, nejčastěji se nám asociují pojmy oolong, vysokohorský oolong nebo třeba čaj Oriental Beauty. Jedná se o sorty a čaje typické pro tento ostrov a celosvětově oceňované.
Tchajwanské oolongy - příprava a základní dělení
Pojmenování oolong označuje částečně oxidované čajů původně pocházejících z Číny, odkud se rozšířily nejdříve na ostrov Tchaj-wan a následně až do dalších zemí.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.