Polozelený čaj China Da Hong Pao (Šarlatové roucho) - Gramáž čaje: 1000 g
Polozelený čaj China Da Hong Pao (Šarlatové roucho) - Gramáž čaje: 1000 g
Polozelený útesový čaj. Zástupce silně oxidovaných oolongů. Da Hong Pao nabízí chuťově a aromaticky lahodný profil s nádechem peckovin a melasy, dřevitou vůní a jemnými tóny tabáku. Více
Kód produktu: 100427009Doprava a platba
1 320 Kč
Polozelený útesový čaj. Zástupce silně oxidovaných oolongů. Da Hong Pao nabízí chuťově a aromaticky lahodný profil s nádechem peckovin a melasy, dřevitou vůní a jemnými tóny tabáku. Více
Kód produktu: 100427009Doprava a platba
Da Hong Pao neboli také "Velké šarlatové roucho" pochází z provincie Fujian v jihovýchodní Číně. Legenda praví, že matka vládce Ming byla vážně nemocná. Z její nemoci ji vyléčil čaj, který byl připraven z lístků čtyř čajovníků, které sklidili královští poslové. Čajovníky byly následně střeženy královskými strážemi a jejich listy sklízeny pro potřebu královské rodiny. Tři z těchto čajovníků rostou v horách Wu Yi a jejich existence je doložena až do doby dynastie Ming (14. století). Místní obyvatelé tyto rostliny uctívají a jsou dokonce pojištěny proti poškození. Čajovníky byly rozmoženy a nyní se pěstují také na okolních čajových plantážích. Tento čaj se v Číně obvykle podává při návštěvě velmi vážených hostů. Vzhledem k malému počtu původních čajovníků je každoroční sklizeň spojena s oslavným ceremoniálem. Da Hong Pao nabízí chuťově a aromaticky lahodný profil s nádechem peckovin a melasy, dřevitou vůní a jemnými tóny tabáku.
Pokud toužíte někdy ochutnat Da Hong Pao z původních čajových keřů, tak se vám to s velkou pravděpodobností již nepovede. Nejenže se jedná o čaj prodávaný za astronomické částky, ale také o čaj, u kterého je od roku 2007 čínskou vládou zakázána výroba s použitím matečních rostlin. Poslední várky tohoto Da Hong Pao se prodávali v hodnotě desítek tisíc dolarů za pár gramů čaje. Nejbližšími variantami, které se vám podaří ochutnat, jsou buď čaje Da Hong Pao vyrobené z řízků matečních rostlin nebo varianty vyrobené smícháním lístků Da Hong Pao s lístky čajů Shui Xian, Rou Gui nebo Tie Guan Yin, které se chuťově a aromaticky podobají původnímu čaji.
Příprava 6g čaje v 0,5l konvičce:
1. nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat přibližně 4 minuty,
2. nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat přibližně 4 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Dva |
Zpracování čaje | Polozelené |
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Jak si připravit vybrané čínské oolongy
Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.
Čínský čajový rituál Gong Fu Cha a jeho provedení
Čínský čajový rituál nevyžaduje v porovnání s japonskou čajovou ceremonií striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti.
Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.