Polozelený čaj Formosa Red Oolong - 50 g
Polozelený čaj Formosa Red Oolong - 50 g
Red oolong se pěstuje na Tchaj-wanu v oblasti města Taitung a představuje velmi nový typ čaje. Jeho charakteristickým znakem je délka oxidace - nejdelší ze všech oolongů (70 % až 80 %). Red Oolong nabízí vyvážený, hladký, mírně sladký a bohatý chuťový profil s prvky ovocného kompotu, koláče nebo sušených květin. Originální 50g balení (design obalu se může lišit). Více
Kód produktu: 101019001Doprava a platba
124 Kč
Red oolong se pěstuje na Tchaj-wanu v oblasti města Taitung a představuje velmi nový typ čaje. Jeho charakteristickým znakem je délka oxidace - nejdelší ze všech oolongů (70 % až 80 %). Red Oolong nabízí vyvážený, hladký, mírně sladký a bohatý chuťový profil s prvky ovocného kompotu, koláče nebo sušených květin. Originální 50g balení (design obalu se může lišit). Více
Kód produktu: 101019001Doprava a platba
Red oolong se pěstuje na Tchaj-wanu v oblasti města Taitung a představuje velmi nový typ čaje. Jeho charakteristickým znakem je délka oxidace – nejdelší ze všech oolongů (70 % až 80 %). Red Oolong nabízí vyvážený, hladký, mírně sladký a bohatý chuťový profil s prvky ovocného kompotu, koláče nebo sušených květin.
Oblast Taitungu v roce 1996 zažila velký propad v čajovém průmyslu, který byl dán mimo jiné narůstajícím zájmem o vysokohorské čaje a rostoucí konkurencí v dováženém čaji. Jelikož mnohé čaje z nižších a středních nadmořských výšek nedosahují tak dobrého chuťového a aromatického profilu, mnoho zdejších farmářů přešlo na pěstování jiných plodin. Ve snaze opět nastartovat čajový průmysl v oblasti Taitungu spustila zdejší pobočka výzkumné stanice TRES kampaň zaměřenou na certifikaci kvality, marketing a vytvoření jedinečných čajových kultivarů a zpracovatelských metod. Z této iniciativy se zrodil Red Oolong, jehož výroba se naplno rozjela v roce 2008.
Jeho charakteristickým znakem je délka oxidace – nejdelší ze všech oolongů (70 % až 80 %) a velmi se tak blíží barvě červeného čaje, který je však oxidován v maximální míře. Stejně důležité je také pečení, které spolu s oxidací odstraní svíravost a vytvoří bohatý aromatický profil.
Příprava 8g čaje v 0,4l konvičce (provedeme oplachovací nálev):
- nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 1 až 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 2 až 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 50 g |
---|---|
Balení čaje | Sáček s alu vrstvou bez zipu |
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Polozelené |
Jak správně skladovat čaj
Chcete vědět, jak uskladnit čaj? Pokud čaj nakupujete ve větším množství nebo jej uchováváte po delší čas, dbejte na jeho správné uskladnění, které vám pomůže uchovat chuť a vůni čaje.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Sběr tchajwanského čaje
Již dlouhá léta se zaobíráme přímým dovozem Tchajwanských čajů, převážně Oolongů, a tak bylo jenom otázkou času, kdy se vyrazíme za našimi dodavateli podívat osobně.
Sypané a sáčkové čaje aneb o výhodách, nevýhodách a přípravě čaje
Představíme si několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.
Čaj pro každou denní dobu
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.
Taiwan – vysokohorský čaj, Alishan a kultivar TTES#18
Když se mluví o čaji z Tchaj-wanu, nejčastěji se nám asociují pojmy oolong, vysokohorský oolong nebo třeba čaj Oriental Beauty. Jedná se o sorty a čaje typické pro tento ostrov a celosvětově oceňované.
Tchajwanské oolongy - příprava a základní dělení
Pojmenování oolong označuje částečně oxidované čajů původně pocházejících z Číny, odkud se rozšířily nejdříve na ostrov Tchaj-wan a následně až do dalších zemí.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.