Tmavý čaj China Yunnan Pu Erh
Tmavý čaj China Yunnan Pu Erh
![Čína Čína](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/9/7/97f8590ed9550f13f1b680b907f52b64-cinavlajka.jpg)
Čaj velmi tmavého nálevu a silné, pronikavé chuti, vyráběný zpravidla v provincii Yunnanu z velkolistých keříků prastaré varianty Ta-jie Více
od 74 Kč
![Čína Čína](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/9/7/97f8590ed9550f13f1b680b907f52b64-cinavlajka.jpg)
Čaj velmi tmavého nálevu a silné, pronikavé chuti, vyráběný zpravidla v provincii Yunnanu z velkolistých keříků prastaré varianty Ta-jie Více
Varianty3
Gramáž čaje | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
50 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
74 Kč | |||
200 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
184 Kč | |||
1000 g | Skladem | 770 Kč |
Čaj velmi tmavého nálevu a silné, pronikavé chuti, vyráběný zpravidla v provincii Yunnanu z velkolistých keříků prastaré varianty Ta-jie. První zmínky o tomto čaji jak jej známe dnes pocházejí z 15. století.
Oblast Yunnan je asi nejvíce známá právě produkcí čaje typu Pu Erh, který je pojmenován podle stejnojmenného města, kde se kdysi dávno čile obchodovalo s čajem, přičemž každý zde obchodovaný čaj se nazýval Pu Erhem. Později, když se stal tento čaj slavný, přicházelo do oblasti Yunnanu mnoho obchodníků s čaji z jiných pěstitelských obastí, které buď míchali s Pu Erhem nebo je pouze prodávali pod jménem Pu Erh, což umožňovalo zvyšovat prodejní cenu. V současnosti platí definice, dle které smí být Pu Erh čaj natrhaný z velkolisté variety čajovníku rostoucího pouze v provincii Yunnan.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 3 až 8 minut.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Jeden |
Zpracování čaje | Fermentované |
![Legendy o čaji Legendy o čaji](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/b/2/b25ae24f6375b36d5cf12ae64ccf5a33-legendy-o-caji.jpg)
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
![Pomáhá starším lidem čaj na depresi?](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/5/6/56cab4b8620694673eebae716b2ae8fe-caj-pohary.jpg)
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
![Pu erh čaj koláč Pu erh čaj koláč](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/3/0/309918c51cfd201fbbc0baf90c12a6b6-puer-kolac.jpg)
Čínský čaj Pu Erh a jeho cesta do současnosti, 1. část
Pu Erh nese své jméno nikoliv podle pěstební oblasti, ale podle malého města v činské provincii Yunnan, kde pěstitelé čajových keřů a výrobci čaje prodávali své čaje.
![Pu erh čaj koláč Pu erh čaj koláč](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/3/0/309918c51cfd201fbbc0baf90c12a6b6-puer-kolac.jpg)
Čínský čaj Pu Erh a jeho zpracování, 2. část
Zpracování čaje Pu Erh je zajímavý proces, na jehož konci jsou čajové lístky slisované do různých tvarů. Povíme si o sklízení, fermentaci, polotavru Maocha a Sheng a Shu Pu Erhu.
![Gong Fu sada Gong Fu sada](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/d/8/d84348bf067091be61effb5c3b3f022d-dsc-0762.jpg)
Čínský čajový rituál Gong Fu Cha a jeho provedení
Čínský čajový rituál nevyžaduje v porovnání s japonskou čajovou ceremonií striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti.
![Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/c/b/cb94b81f1b166f557ae5206bf0c666e3-bily-caj-priprava-gaiwan.jpg)
Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.
![Rozdíly mezi sortami čaje](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/8/4/84fd4c1aba326b4e73ec15c08dd71ed9-pexels-quang-nguyen-vinh-4543993.jpg)
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
![Kritéria pro výběr čaje](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/7/3/73e832e3161db0ebc4562496bd57709f-pexels-pixabay-511407.jpg)
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1
![Tmavý čaj China Yunnan Pu Erh](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/8/0/80e9d5df0d93b3e3e9d2d49c5b6a3062-100188000.jpg)
![Tmavý čaj China Yunnan Pu Erh](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/6/7/677df01c1af3d120405f8b8bae64ab05-8004a.jpg)