Tmavý čaj Pu-Erh China Chen Xiang Tea - Gramáž čaje: 10 g
Tmavý čaj Pu-Erh China Chen Xiang Tea - Gramáž čaje: 10 g
Jemnější tmavý pu-erh příjemné chuti ne nepodobné čínským červeným čajům vyšší kvality. Vyroben v roce 2020. Název Chen Xiang se dá doslovně přeložit jako „vůně starého“ čaje pu-erh. Dříve se takto nazývali pouze 16 let staré tmavé pu-erhy, které zráním dosáhli požadované vůně a chuti „Chen Xiang“ vyhledávané znalci. Typická je jemná chuť oproti jiným tmavým pu-erhům.
Doporučená příprava 0,6 litru čaje:
cca 10 g čaje zalít vroucí převařenou vodou na 3 až 5 minut.
Možnost zalít podruhé, přičemž prodloužíme dobu louhování na 5-10 minut .
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Počet nálevů čaje | Dva |
---|---|
Zpracování čaje | Fermentované |
Čínský čaj Pu Erh a jeho zpracování, 2. část
Zpracování čaje Pu Erh je zajímavý proces, na jehož konci jsou čajové lístky slisované do různých tvarů. Povíme si o sklízení, fermentaci, polotavru Maocha a Sheng a Shu Pu Erhu.
Čínský čaj Pu Erh a jeho cesta do současnosti, 1. část
Pu Erh nese své jméno nikoliv podle pěstební oblasti, ale podle malého města v činské provincii Yunnan, kde pěstitelé čajových keřů a výrobci čaje prodávali své čaje.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Návštěva továrny na čaj
Při cestě za výběrem čaje a zboží do Číny jsme se na naší první degustační zastávce zastavili v Dianch Pu Erh Factory v prefektuře Kchun Ming. Celá provincie je velmi známá produkcí čaje.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Zpracování čajových sort
Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského.