Zelený čaj China Lung Ching (Dračí studna)
Čaj, který se řadí k deseti nejslavnějším čínským čajům. Pěstuje se v provincii Če-ťiang v Číně a jeho světle až tmavě zelené lístky jsou tvarovány do hladkých dlouhých šupinek. K Dračí studně se váže dlouhá historie a mnoho legend a mnohými je považována za klenot mezi činskými čaji s velmi lahodnou a nasládlou chutí připomínající oříšky, lehkou pečeností a svěží vůní.
Příprava 8g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 70°C, louhovat 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat cca 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat 2 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Zelené |
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Pozitivní účinky nejen zeleného čaje
Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.
Zpracování čajových sort
Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského.