Zelený čaj Genmaicha Matcha-iri Kyoto Uji - 100 g
Zelený čaj Genmaicha Matcha-iri Kyoto Uji - 100 g
Japonský zelený čaj Genmaicha Matcha-iri. Směs čajů Sencha a Matcha s praženou hnědou rýží. Čaj si díky originálnímu balení uchovává svou čerstvost, sílu a jedinečnou chuť. Originální balení 100g. Více
Kód produktu: 100137003Doprava a platba
284 Kč
Japonský zelený čaj Genmaicha Matcha-iri. Směs čajů Sencha a Matcha s praženou hnědou rýží. Čaj si díky originálnímu balení uchovává svou čerstvost, sílu a jedinečnou chuť. Originální balení 100g. Více
Kód produktu: 100137003Doprava a platba
Genmaicha je jemná směs pražených zrn hnědé rýže a čaje Sencha, která je oblíbená čajovými znalci v Japonsku po celá staletí. V místě svého původu patří k nejpopulárnějším čajům popíjeným každý den. Pražená rýže dodává čaji Genmaicha její specifické aroma, kvalitní Matcha lahodnou vyváženou chuť a vůni. Šálek tohoto čaje pak získá barvu podobnou nálevu Gyokura. Většinou je Genmaicha vyráběna ze směsi pražené rýže a a čaje Bancha nebo nízké sorty čaje Sencha - Nibancha (čaj druhé sklizně roku) nebo Sanbancha (čaj třetí sklizně roku). Naše Genmaicha Matcha-iri je jako jediná připravována ze sorty Ichibancha (čaj první sklizně roku) a je dostupný za rozumné ceny. Proto jsme jistí, že jeho chuť a vůně je určitě plnější a vytříbenější než u jiných sort čaje Genmaicha.
Příprava 6 až 9g čaje v 0,4l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 70°C, louhovat 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat 2 až 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 100 g |
---|---|
Balení čaje | Sáček s alu vrstvou bez zipu |
Počet nálevů čaje | Dva |
Zpracování čaje | Zelené |
Dny sněhu na japonské čajové plantáži
V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Pozitivní účinky nejen zeleného čaje
Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.
Zpracování čajových sort
Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského.
Letní období japonského zeleného čaje
Nibancha – druhá sklizeň čajových lístků probíhá v období během června a července. Brzy poté ji vystřídá třetí sklizeň – Sanbancha. Svou kvalitou a chutí se tyto sklizně až za první sklizeň.
Druhy japonských čajů
Japonské zelené čaje tvoří pestrou paletu, ze které si vybere každý milovník čaje. Pro japonské čaje je typická strojová sklizeň, zastiňování některých čajových zahrad a zastavení oxidace horkou párou.
Jarní období japonského zeleného čaje
První sklizeň japonských zelených čajů se nazývá Ichibancha. V překladu se jedná o „nový čaj“ nebo "první čajovou sklizeň roku“. Čajové keře jsou po období klidu plné čerstvosti, síly a živin.
Podzim na japonské čajové plantáži
Podzim je pro čajové plantáže kritickým obdobím. Čajovníky vykazují v tomto období nejrychlejší růst a farmáři se z toho důvodu snaží koncem léta a začátkem podzimu půdu obohacovat o živiny.
Příprava japonských zelených čajů
Vybrali jsme pro vás tři typické zástupce japonských zelených čajů, které si společně připravíme. Jednolivé čaje vám přiblížíme a povíme si také, jakou konvičku zvolit pro jejich přípravu.