Zelený čaj Gunpowder Annasr 3505AAA
Gunpowder Annasr je čínský zelený čaj pravý nejvyšší třídy. Čaj pojmenovaný podle malých světlých kuliček do kterých je zavinut, nazýván bývá také Perlový čaj. Zavinutí chrání čaj proti zvětrání a zaručuje dlouhou trvanlivost. Pro výrobu čaje se používají větší a starší lístky čajovníku. Poprvé byl tento čaj vyroben během dynastie Tang (618 - 907 nl) v provincii Zhejiang. V chuti se příjemně projevují kouřové tóny a příjemná travnatost. Typické je pronikavé aroma. Čerstvý si zachovává lesk a mírně nasládlou vůni. Po zalití vodou se lístky pomalu rozvíjejí a pouští se do čajového tance, který je požitkem pro pohled. Oblíbený saharskými kmeny pro svoji lahodnou chuť a sílu. V arabských zemích si připravují Gunpowder s mátou a cukrem.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě 80°C, louhovat cca 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě 90°C, louhovat 2 až 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Papírový sáček, krabička |
---|---|
Počet nálevů čaje | Dva |
Zpracování čaje | Zelené |
Příprava zelených čínských čajů
Zelené čaje patří v Číně k nejoblíbenějším čajům a popíjí se zde pravděpodobně už přes pět tisíc let. Vybrali jsme pro Vás několik zástupců a uvádíme zde doporučené návody pro jejich přípravu.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Pozitivní účinky nejen zeleného čaje
Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.
Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.