Tajemství polozelených čajů: Proč stojí za to zařadit oolong do vašeho života. Proč byste měli dát oolongu přednost před vaším obvyklým ranním nápojem? Nu, oolong je jako most mezi zelenými a černými čaji. Jeho specifická chuť a aroma jsou výsledkem jedinečného procesu výroby, který zahrnuje částečné oxidování čajových listů. To znamená, že oolong nabízí to nejlepší z obou světů – svěžest a lehkost zeleného čaje, stejně jako hlubší, bohatší tóny, které jsou typické pro černý čaj.

Proč se tato skupina nazývá polozelené čaje? Co dělá oolong tak zvláštním? Jeho tajemství spočívá v procesu výroby, který je uměním sám o sobě. Oolong je známý svou polozelenou identitou, protože se nechává oxidovat jen částečně, na rozdíl od plně oxidovaného černého čaje nebo téměř neoxidovaného zeleného čaje. Tato pečlivě kontrolovaná oxidace je klíčem k rozvinutí jeho charakteristické chuti a aroma.


Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně

Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně

Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.


Čajová miska zhong, gaiwan, čcha wan nebo také čung

Čajová miska zhong, gaiwan, čcha wan nebo také čung

Co je to gaiwan (zhong) a jak jej používat? Historicky byl gaiwan určený k přípravě velkolistých zelených čajů nebo světlých oolongů. Gaiwan se skládá z celkem tří částí – talířek (tuo), miska (wan) a víčko (gai).


Polozelený čaj oolong

Příprava čínských polozelených čajů (oolongů)

Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.


Ledový čaj

Recepty plné osvěžujících čajů!

S čajem se dá doslova čarovat a vyjma klasického horkého nápoje s ním vyčarujete pestrou paletu ledových variant do horkých letních dnů.


Čajová plantáž

Sběr tchajwanského čaje

Již dlouhá léta se zaobíráme přímým dovozem Tchajwanských čajů, převážně Oolongů, a tak bylo jenom otázkou času, kdy se vyrazíme za našimi dodavateli podívat osobně.


Čaje a testovací sady

Základní zásady přípravy čaje

Abyste si mohli připravit šálek lahodného sypaného čaje, nemusíte být čajovým mistrem. Stačí se řídit několika základními pravidly a zjistíte, že i po ránu si lze rychle připravit nejen sáčkový, ale také kvalitní sypaný čaj.