Pestrý výběr skleniček nejen na servírování čaje. Sklo je výborné díky své inertní povaze, kdy do sebe nepřejímá vůně daného nápoje, je také snadné na následnou údržbu. Skleničky s rozšířeným horním okrajem jsou typické při servírování marockého čaje Tuareg nebo tureckého čaje Rize, u kterých krásně vynikne jejic barva nálevu. Skleničky jsou ideální také na servírování arabského pudingu, sladkého mléčného pití původem z Libanonu. 

Turecké skleničky
z naší nabídky, jsou speciálním typem skleniček používaných pro podávání tradičního tureckého čaje, známého jako "çay". Tyto skleničky mají typický tvar a velmi malý objem. Turecké skleničky jsou obvykle vyrobeny z tenkého skla a mají široký vrchní okraj. Mají malý objem, obvykle kolem 60-100 ml, což je ideální pro podávání silného a aromatického tureckého čaje. Podávání tureckého čaje je významnou součástí turecké kultury a tradice. Lidé v Turecku často tráví čas spolu při diskutování nad douškem čaje, a proto jsou turecké skleničky symbolem pohostinnosti a společenského setkávání.


Návod na přípravu tureckého čaje Rize

Návod na přípravu tureckého čaje Rize

Ačkoliv se může zdát, že národním nápojem Turecka je káva, upřednostňují místní setkání nad sklenkou čaje a čaj zde představuje významný sociální aspekt. V Turecku je tento čaj tradičně servírován silný, v malých tulipánových skleničkách na talířku, spolu s několika kostkami cukru. Čaj se pomalu upijí, což dává vyniknout jeho charakteristické chuti. Nálev má mahagonovou barvu a vydatnou, plnou a lehce natrpklou chuť.


Sklenička s čajem Rize

Rize Çaykur aneb o tureckém čaji Rize

V českých čajovnách patří čaj Rize k velmi oblíbenému nápoji, který poutá nejen svým povzbuzujícím účinkem, ale také mezi čaji specifickou přípravou.


Návod na přípravu arabského čaje Tuareg

Návod na přípravu arabského čaje Tuareg

Poznejte kulturu Orientu skrze jejich tradiční nápoje. V arabských zemích je takovým nápojem Tuareg. Představuje sociální prvek a bývá také součástí prodeje a obchodu, prodejci na trhu vám jej často nabídnou během návštěvy jejich stánku. Místní jej považují za dezertní čaj, neboť dobře doplňuje celou řadu jídel – vyjma dezertů také jehněčí maso, hrášek nebo ovocné saláty. Pije se silný čaj obvykle výrazně slazený.


Návod na přípravu arabského pudinku (Sahlep - Sahlab aroma)

Návod na přípravu arabského pudinku (Sahlep - Sahlab aroma)

Připravte si společně s námi arabský pudink Sahlep – Sahlab aroma. Dopřejte si lahodný sladký nápoj doplněný třeba pistáciemi, mandlemi nebo zázvorem a dozdobený kokosem a skořicí. Sahlep má původ v zemích Blízkého východu, kde byl velmi oblíbený, a to až do doby, než se objevila káva a čaj. Původně se vyráběl z hlíz Orchidejí. Později se z důvodu ochrany těchto rostlin přistoupilo k aromatizovaní, čímž se dosáhlo tradiční a tolik oblíbené chuti Sahlepu.