Zelený čaj – Elixír zdraví a vitality v šálku. Začneme tím, že zelený čaj není jen obyčejný nápoj. Je to skutečný elixír zdraví, který má své kořeny v dávných tradicích a jehož přínos pro tělo i mysl je podložen stovkami vědeckých studií. Napříč kontinenty je tento čaj znám pro svou schopnost posilovat vitalitu a dodávat tělu nutné antioxidanty. V posledních letech se zelený čaj stal populárním nejen v kulturách, kde má dlouhou historii, ale také na západě, kde lidé hledají přirozené způsoby, jak zlepšit svou kondici a preventivně se starat o své tělo. Ať už je to díky moderním výzkumům, které odhalují jeho benefity, nebo prostřednictvím šíření východních filosofií, zelený čaj si získává stále více příznivců.

Zelený čaj je jedním z nejbohatších zdrojů polyfenolů. Polyfenoly jsou skupinou chemických sloučenin, které se přirozeně vyskytují v rostlinách. Tyto látky bojují proti volným radikálům – nestabilním molekulám, které mohou poškodit buňky a přispívat k procesu stárnutí a vývoje různých onemocnění, včetně rakoviny a srdečních nemocí. S každým douškem zeleného čaje tedy dostáváte dávku látek, které udržují vaše buňky v dobré kondici a zpomalují známky stárnutí.

Druhy a dělení čajů

Druhy čajů a dělení čajů všeobecně

Čaj se dělí podle širokého spektra vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. 


Japonská konvička Kyusu

Druhy japonských čajů

Japonské zelené čaje tvoří pestrou paletu, ze které si vybere každý milovník čaje. Pro japonské čaje je typická strojová sklizeň, zastiňování některých čajových zahrad a zastavení oxidace horkou párou.


Legendy o čaji

Legendy o čaji - počátky poznání čaje

Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.


Japonská čajová zahrada

Letní období japonského zeleného čaje

Nibancha – druhá sklizeň čajových lístků probíhá v období během června a července. Brzy poté ji vystřídá třetí sklizeň – Sanbancha. Svou kvalitou a chutí se tyto sklizně až za první sklizeň.


Květ čajovník čínský

Podzim na japonské čajové plantáži

Podzim je pro čajové plantáže kritickým obdobím. Čajovníky vykazují v tomto období nejrychlejší růst a farmáři se z toho důvodu snaží koncem léta a začátkem podzimu půdu obohacovat o živiny.


Čajová zahrada

Pozitivní účinky nejen zeleného čaje

Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.


Japonský čajový obřad

Příprava japonských zelených čajů

Vybrali jsme pro vás tři typické zástupce japonských zelených čajů, které si společně připravíme. Jednolivé čaje vám přiblížíme a povíme si také, jakou konvičku zvolit pro jejich přípravu.


Zelený čaj v zhongu

Příprava zelených čínských čajů

Zelené čaje patří v Číně k nejoblíbenějším čajům a popíjí se zde pravděpodobně už přes pět tisíc let. Vybrali jsme pro Vás několik zástupců a uvádíme zde doporučené návody pro jejich přípravu.


Makak červenolící

Zimní období japonského zeleného čaje

V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.